ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΛΑ Ο ΚΑΚΤΟΣ;

Το όνομα του φυτού προέρχεται από αρχαία Ελληνική λέξη παρότι οι κάκτοι ευδοκιμούν κυρίως στην Κεντρική Αμερική και στην Αφρική. Καθότι τα μέρη αυτά είναι συνήθως πολύ ζεστά, οι κάκτοι κάνουν ότι μπορούν για να εξοικονομήσουν νερό αποθηκεύοντάς το στο σώμα τους. Έτσι δεν βγάζουν φύλλα αλλά αγκάθια που εμποδίζουν τα ζώα να δαγκώσουν τον κάκτο. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν ανοίγει το εξωτερικό περίβλημα και δεν χάνεται το πολύτιμο νερό. Η φωτοσύνθεση γίνεται από το κυρίως σώμα. Επιπλέον έχουν πολύ ρηχή ρίζα, δε χρειάζονται περισσότερο καθότι τα μέρη που ευδοκιμούν είναι άνυδρα οπότε δεν μπορούν να βρουν νερό στο χώμα. Ο κάκτος γενικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αντοχή του και το πνεύμα οικονομίας που τον διακρίνει. Αποτέλεσε δε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους της Citroen ώστε να δημιουργήσουν μια σειρά μοντέλων Cactus με αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αρχή έγινε πριν από 3 χρόνια με το C4 Cactus και πρόσφατα η γκάμα διευρύνθηκε με το Νέο C3. Είτε μιλάμε για αυτοκίνητα πόλης, οικογενειακά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα diesel ή αυτοκίνητα βενζίνης, νέα μοντέλα, ή παλιά μοντέλα ένα από τα κύρια θέματα είναι φυσικά κατά πόσον αυτά είναι οικονομικά.

Εξοικονόμηση δε γίνεται μόνο από τα καύσιμα. Για παράδειγμα τόσο το C4 Cactus όσο και το Νέο C3 φέρουν στο πλάι τα περίφημα Airbumps® που πέρα από την αισθητική συμβάλλουν και στην προστασία του αμαξώματος από μικροσυγκρούσεις. Κάτι σαν τα αγκάθια του κάκτου δηλαδή. Η φιλοσοφία του απέριττου που αποδεικνύεται ανθεκτική και διαχρονική κυριαρχεί στο εσωτερικό του νέου C3. Τα γεωμετρικά σχήματα είναι εμπνευσμένα από την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του κάκτου.

Φυσικά αιχμή της φιλοσοφίας είναι η εξοικονόμηση καυσίμου, που επιτυγχάνεται από το εντυπωσιακά χαμηλό βάρος (1tn) αλλά και τους προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες με τους οποίους εφοδιάζεται το Νέο C3 . O λόγος για τον 3κυλινδρο PureTech κινητήρα βενζίνης σε εκδόσεις 68 PS, 82 PS και 110 PS και τον υπερσύγχρονο  πετρελαιοκινητήρα BlueHDi σε εκδόσεις 75 PS και 100 PS.

Αξίζει να τονίσουμε για το Νέο C3 και το Connected CAM. Το σύστημα διαθέτει μια κάμερα πίσω από το μεσαίο καθρέπτη, η οποία τραβά φωτογραφίες και βίντεο. Το ConnectedCAM έχει εσωτερική μνήμη 16GB και ενσωματωμένο δέκτη GPS. Ο οδηγός πατώντας ένα μπουτόν βγάζει με ασφάλεια μια φωτογραφία, ενώ το παρατεταμένο πάτημα γράφει video διάρκειας και ως 20 δευτερολέπτων.